Dynamitsäck vid Nääs slott

En grupp dykare har hittat en plastsäck med omkring fem kilo dynamit vid en bro över Sävelångssundet nära Nääs slott. Polisens bombgrupp har tagit hand om fyndet och dynamiten transporteras nu till en plats där den kommer att förstöras.

Dynamitens ursprung är okänt, den kan ha dumpats i vattnet för flera år sedan. En spekulation är att den härrör från vägarbetet som gjordes för fyra år sedan på E20. 

Inga sprängpatroner hittades på platsen, så det har inte funnits någon risk för allmänheten.

Dykaren Urban Johansson ingår i ett dykarlag som just nu arbetar med en broinspektion vid Nääs slott. Det var när brodelarna skulle besiktigas under vattnet, som han hittade säcken, intill en av bropelarna.

Hur vet du att det är dynamit?

– Vi spränger under vattnet också, jag är utbildad sprängare och dykare. Därför kan jag direkt säga att det var sprängämne, säger Urban Johansson.

Hur mycket var det?

– Svårt att säga jag har inte tagit upp säcken, men runt tio kilo

Kan det antändas när den ligger så - är den farlig?

– Teoretiskt kan den det men i praktiken så är den inte så farlig eftersom det är civilt sprängämne.

Vad har ni gjort med den nu?

– Den ligger kvar i vattnet och polisen är på väg hir. Vi har flyttat den lite närmare bara, intill strandkanten, säger dykaren Urban Johansson.

Malin Leissner
malin.leissner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista