Samarbetet borde utökas tycker både Marika Qvist, i Sahlgrenska International Care och Orest Palamar, läkare från Ukraina. Foto: Daniel Breece/SR.

Sjukhusutrustning till Ukraina

Omodern sjukhusutrustning från Sahlgrenska och andra sjukhus i Västragötalandsregionen skickas som bistånd till utvecklingsländer. Både politiker och Sahlgrenska vill att projektet skall utökas och i dagarna (onsdag torsdag) besöker läkare från Ukraina Göteborg.

– Idén med biståndsverksamheten är att vi tar vara på det överskottsmaterial som uppstår i Västra Götalandregionen, säger Marika Qvist som är vd för Sahlgrenska International Care.

Vad rör det sig om för typ av material?

– I runda tal ett antal tusen kilo textilier och kläder, 300 britsar, drygt 200 rullstolar och sedan ett fåtal av de större maskinerna.

Utrustningen har tidigare skickats till bland annat Etiopien och Kosovo och nu vill man utöka samarbetet med Ukraina.

Orest Palamar är neurokirurg på regionsjukhuset i Kiev och besöker nu Göteborg. Han säger att några av de stora problemen de har på sjukhuset i Kiev är tuberkulos och HIV och att de drabbades hårt av svininfluensan.

För att möta dessa problem behöver de bättre laboratiorieutrustning, mikroskop och röntgenapparater men även förbrukningsvaror som bandage och mediciner.

Han hoppas att samarbetet med Sahlgrenskas ska bidra till att höja standarden på sjukhuset i Kiev.

Daniel Breece
daniel.breece@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista