Karin Hultmark framför butiken med de sista äggen från utomhusförsäljningen. Foto: Elsa Persson/SR

Trotsar äggstopp i Alingsås

Alingsås kommun begär stopp för försäljning av närproducerade ägg i lösvikt på den ekologiska butiken Planeten. Det på grund av EU-regler som kräver att ägg som säljs i butik ska vara genomlysta och kontrollerade. Men Planetens ägare Karin Hultman har hittat ett kryphål.

Hon har köpt hönsen av bonden, men de kommer att fortsätta bo och skötas i sin gamla hönsgård. Då går det bra att sälja närproducerat, enligt reglementet.

– Jag har köpt hönsen, så nu äger butiken hönsen istället. Vi säljer direkt till kunden, säger Karin Hultman.

Villkoren för att få sälja omärkta ägg är just att det är ens egna höns och att man säljer på en marknad. Därför sålde Planeten häromdagen sina ägg utomhus, som en liten demonstration.

– Jag stod utanför, gick in och vägde dem, så fick jag gå ut igen och folk fick betala utomhus. Sådär höll vi på. Men det var ju mest på skoj, berättar Karin Hultman.

Och kunderna i butiken den här dagen verkar vara trygga med att handla okontrollerade ägg:

– Absolut. När jag köper ägg, så köper jag dem här, säger en kund.

Reglerna finns till för att förhindra smitta eller andra defekter hos äggen, men Karin Hultman säger sig inte ha någon förståelse för hur de är utformade:

– En vanlig bonde kan idag inte ha 30 höns. Så kan vi inte ha det längre, det är fel, det måste prövas på något sätt, säger Karin Hultman.

Berit Johansson är miljöskyddsinspektör på Alingsås kommun och hon säger så här om konflikten mellan stärvan efter närproducerad mat och regler om livsmedelssäkerhet:

– Vår uppgift är att se till att verksamheterna följer lagstiftningen. Det är klart att det kan bli konflikt med miljötänkande. Men då har ju äggproducenten möjlighet att sälja direkt till konsumenten, säger hon.

Det återstår alltså att se om Karin Hultmarks äggförsäljning får fortsatt godkänt.

 Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista