Bertil Andersson, Kelly Verbeem och Ann-Charlotte Söderlund på vägen där vargen sågs sist. Foto: Elsa Persson/SR

Varg i Svartedalen

De senaste veckorna har vargar setts vid många tillfällen i trakterna kring Svartedalen norr om Kungälv. Och boende i byn Valler i Romelanda tycker att det är påfrestande att ha vargen så nära inpå knuten.

Anna Martinsson har sett varg tre gånger i vinter. Ett av mötena ägde rum när hon skulle leda ut sina två hästar i hagen en söndagmorgon

– Helt plötsligt när jag precis kommit utanför våran gård och ska korsa den lilla bilvägen så ser jag någonting stort som kommer springande i full fart, rakt emot mig.

Anna Martinsson berättar att hon började skrika och vifta med armarna. På så sätt fick hon vargen att stanna när den var några meter ifrån henne. Efter att hennes man kommit ut gav sig vargen så småningom iväg.

Har du sett vargar här tidigare år?

– Nej, aldrig. Nu den senaste tiden här, nästan en månad, så har de hållit sig jättemycket här nere i södra delen på sitt revir. Och här är det framför allt mycket mer öppet, här är mer befolkat, tätare med hus och vägar och det gör att det är mer observationer också på varg, säger Bertil Andersson som jobbar som vargspårare på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Det här är också den tid på året när valparna i förra årets vargkull börja söka sig ut själva för att börja stå på egna ben. Deras oerfarenhet gör då att de kan råka dyka upp nära människor och tätbebygda områden.

Idag finns fyra, kanske fem vargrevir i Västra Götaland, där varje revir består av ett föräldrapar och deras ungar.

Det sydligaste av dem är Bredfjällsreviret, som sträcker sig mellan Kungälv, Uddevalla och Trollhättan, och består av mellan 6 och 8 vargar.

Bertil Andersson och hans kollegor har under den senaste veckorna fått två-tre samtal om dagen av folk som sett varg. Men han tycker att som människa har man ingen större anledning att vara rädd.

– Det man ska vara mer försiktig med är ju om man har får eller hundar. Där utgör ju vargen ett större hot i så fall.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".