Den nya skylten på Apoteket Svanen på Linnégatan har just täckts av. Foto: Anna Brodin/SR.

Kampen om apotekskunderna har börjat på allvar

Nu har avregleringen av apoteksmarknaden tagit ännu ett steg framåt. Den här veckan får även statliga Apoteket AB börja marknadsföra sig och sina produkter.

För att inte avregleringen på apoteksmarknaden skulle störas, har Apoteket AB inte fått marknadsföra sig och sina produkter förrän nu.

Marianne Dicander Alexandersson är vice vd på Apoteket AB och idag besökte hon Apoteket Svanen på Linnégatan i Göteborg.

– För oss är kärnan alltid läkemedel och hälsa, säger hon. Vi vill göra det lättare för våra kunder att må bra. Nu ska vi lansera nya spännande sortiment, hälsotjänster, bygga om delar av apoteken och nyetablera oss.

Det här låter väldigt likt vad de andra apoteken säger, hur ska just ni sticka ut i den nya konkurrensen?

– Man ska känna att man är på originalapoteken när man kommer in. Vi ska fortsätta i samma riktning med ett spännande sortiment som vi vet att kunderna uppskattar. Man ska kunna lita på oss, säger hon.

På Apoteket Svanen på Linnégatan i Göteborg kan kunderna denna dag provsmaka vitamindrycker och alldeles vid ingången står ett bord med det senaste barnsortimentet. Dessutom bjuds det på gratis äpplen vid kassan. Det råder helt enkelt ingen tvekan om att kampen om kunderna börjat på allvar, nu även för Apoteket AB.

I Göteborgsområdet har de behållit totalt elva apotek, tolv inkluderat det som snart öppnar på Backaplan.

Anna Johansson arbetar som apotekare på Svanen.

– Nu är det mer konkurrens om kunden, säger hon. Men det blir också en utmaning att visa våra kunder vad vi kan på Apoteket AB.

Anna Brodin
anna.brodin@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".