Troligtvis inget koppeltvång

Mycket talar nu för att det inte kommer bli något allmänt koppeltvång för hundar i Göteborg.

Skälet till det är att det skulle bli alldeles för dyrt att bygga alla dom hundrastgårdar som i så fall skulle krävas för att hundarna skulle ha någonstans att springa fritt.

– Det finns mycket hundrädda människor, och stirrar någon på en hund så blir ju hunden nyfiken och då kan det bli lite spektakel, säger Joakim Mattsson som brukar ha sin hund Felix kopplad när han är ute och går.

Efter att en sexårig pojke blev svårt biten av en lösspringande hund utanför en skola i Tynnered så bestämde de ledande politikerna i Göteborg förra våren att hundar måste hållas kopplade nära lekplatser och skolor. Då väcktes också frågan om ett allmänt koppeltvång i Göteborg.

Och för att ett sådant tvång skulle bli aktuellt var kommunen tvungen att bygga åtminstone 25 hundrastgårdar där hundarna kan få springa av sig. Men i de ekonomiskt kärva tider som råder nu pekar det mesta på att kommunens finanser kommer användas till andra saker. Bara att bygga en enda hundrastgård kostar runt 200 000 kronor.

Fast det finns ideella initiativ som tar saken i egna händer också. I morgon invigs en ny hundrastgård i Gamlestan, som föreningen fastighetsägare i Gamlestan finansierar efter att ha fått klartecken från kommunen och sedan tagit hjälp av lokala aktörer.

– Det är svårt i storstan att låta hunden leva på sina villkor. Hundar behöver få springa i det fria litegrann, säger Lena Tunborn, projektledare.

– Väldigt många boende har önskat sig en sådan här rastplats, och efter att de kom till oss tog vi tag i saken och kontaktade kommun, fastighetsbolag och andra aktörer.

– Det här blir perfekt, säger småbarnsmamman Johanna Olsson, som är ute och går med sin dotter Frida i barnvagnen.

– Ibland när man är ute och går så kommer det lösspringande hundar. Men nu kan Frida sitta här och titta på hundarna i rastgården istället.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista