Bilar att i museet köra i Slottskogen och Botaniska. Foto:Daniel Breece/SR

Göteborgs gröna hjärta visas

Träsälar, röda leksaksbilar och uppstoppade berguvar är några av ingredienserna på utställningen Göteborgs gröna hjärta som idag öppnar på Naturhistoriska museet.

Anders Nilsson snickrade in i det sista.

– Nu håller jag på att säkra fast den här stora träsälen, så att den inte skall välta när barnen hoppar omkring och leker på den.

Utställningen är ett samarbete mellan Naturhistoria museet, Slottskogen och Botaniska trädgården och skall fungera som en vägvisare till gratisaktiviteter i närområdets naturområden.

Eva Goffe är en av dom som jobbat med utställningen.

– Jag tror att Slottsskogen tillsammans med Botaniska trädgården är nästan Europas största sammanhängande grönområdet i stadsmiljö.

Det vill vi poängtera och visa för göteborgarna hur de får en bättre tillgänglighet till området.

Vad bjuder utställningen på?

– Man kan säga så här: Det är nästan som om Botaniska och Slottsskogen flyttar in på muséet och så talar vi om hur man ska kunna ta sig ut från museet.

Utställningen består av två stora delar. Rätt igenom grönområdet skär ju Dag Hammarskölds led och här på museet får barnen leka i utställningen.

– Vi har köpt leksaksbilar med vilka barnen får köra under bron som förbinder Slottsskogen men Botaniska och under den till den andra gröna sidan.

Så det blir mycket lek för små barn. Vi har även djur som det är helt OK att röra och klättra på. De djur man inte för röra är satta i montrar men de andra får barnen leka med.

Utställningen på Naturhistoriska museet i Göteborg pågår fram till dagen före höstdagjämningen den 22 september.

Daniel Breece
daniel.breece@sr.se>

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista