Många nya partier vill in i politiken

En rad nya partier har registrerat sig inför valet i höst i Göteborg med omnejd. I Göteborg finns tre helt nya partier: Vägvalet, Torslandapartiet och Barnpartiet:

Det nya partiet Vägvalet bildades och uppmärksammades i februari i samband med de senaste besluten om trängselskatt i Göteborg. Vägvalet kräver folkomröstning om trängselskatten.

I sista minuten har ett annat enfrågeparti dykt upp i Göteborg, Torslandapartiet, som vill att Torslanda blir egen kommun och hoppas kunna slåss för det i Göteborgs kommunfullmäktige.

Enligt initiativtagaren Anders Wilson har partiet ingen direkt koppling till Nätverket för Torslandas framtid även om intresset för en kommundelning sammanfaller.

Det tredje nyregistrerade partiet i Göteborg är Barnpartiet.

Utanför Göteborg finns fler nya partier: Utvecklingspartiet i Kungälv, Framtidspartiet i Lerum, Sportpartiet i Härryda och Din framtid i Kungsbacka.

Partiet Kungsbackaborna registrerades 2008 och är också nytt sen förra valet.

Första mars gick registreringstiden ut inför höstens val och tre partier var så sent ute att de inte är behandlade än: Alingsåsunionen, Justitiepartiet i Mölndal och partiet Vi! med postadress i Sävedalen men med Kvibergs marknad som främsta valfråga.

I kommunvalen kan också nya partier som registrerat sig till riksdagsvalet dyka upp. Det är åtta partier:

Allianspartiet/Medborgarens röst

Frihetspartiet

Libertas Sverige

Mosebackedemokraterna

Norrländska samlingspartiet

Sociala partiet

Spritpartiet

Svenskarnas parti

Men förmodligen ställer få av dem upp i kommunvalen i Göteborgsområdet och alla är kanske inte helt seriösa.

Vi ska tillägga att partier kan ställa upp i valet utan att vara registrerade, men då är partinamnen inte skyddade och det finns inte samma garantier att valsedlar kommer fram i tid.

 Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se