Folkmordsbeslutet

Turkisk S-förening upplöst i protest

Nu är det klart att turkiska S- föreningen i Göteborg lämnar Socialdemokraterna.

Igår höll föreningen årsmöte och beslutat om utträdet var enhälligt.

Det här är en reaktion på riksdagsbeslutet att erkänna dödandet av bland annat armenier i det ottomanska riket år 1915 som folkmord.

Beslutet var det enda rätta , säger Ömer Avcu , tidigare kassör i föreningen.

– Jag är nöjd vi kan inte vara med ett sådant parti som inte gagnar oss. Ska man jobba politiskt, som vi har gjort ett tag, kämpat fram och tillbaka och hållit på. Och när vi nu ser att partiet inte har lyssnat på oss utan tar beslut , så beslutade vi att gå ur partiet,

Vad är det starkaste argumentet för det här drastiska beslutet?

– Nonchalansen framför allt - att vi inte har blivit hörsammade och då innebär det att man inte kommer att lyssna på oss i andra frågor heller. Man har marginaliserat oss.

Hur gick omröstningen? Var det stor majoritet för det här beslutet?

– Det var ett enhälligt beslut. Ända sedan riksdagen fattade sitt beslut så var det ett ständigt ringande till styrelsen för att gå ur partiet. Och vi har bett dem att vänta till årsmötet så att vi gemensamt kunde ta ett beslut om utträde. Nu är det beslutet taget.

Har ni diskuterat att ansluta er till ett annat politisk parti ?

– Nej vi har inte tagit den här diskussionen men vi ska definitivt inte lämna den politiska arenan. Vi kommer att vara aktiva. Frågan är bara i vilken form och hur. Det är inte klarlagt än, avslutar Mehmet Basusta, tidigare ordförande i den Turkiska S-föreningen som nu är upplöst.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se