EU-pengar gav många jobb

Det senaste året har 250 arbetslösa fått hjälp av Västkraft, ett projekt för att utbilda personer inom teknikbranschen som blivit av med sin anställning eller riskerar att bli det.

Fredrik Karlsson är en av de som fått jobb med hjälp av Västkraft. Han blev uppsagd från Volvo Personvagnar och efter att ha varit arbetslös i över ett år blev han tipsad om projektet och jobbar nu som servicetekniker.

– Jag är jätteglad över att jag fått chansen att få anställning, säger Fredrik Karlsson. Det har varit en tung period när man varit arbetslös.

Det var förra året som Västkraft beviljades 50 miljoner kronor från EU för att kompetenshöja personer med bakgrund inom teknikbranschen

Projektet har bland annat som mål att att under en tvåårsperiod ha haft 3 500 deltagare och att 70 procent av alla arbetssökande ska ha anställning efter utbildning. Det finns även ett visst fokus på kvinnor.

– Målet är att kompetensutveckla 3500 indivder där tusen ska vara kvinnor för att de ska stanna kvar inom teknikbranschen., säger Magnus Kallenberg, projektledare för Västkraft.

Fredrik Karlsson fick tips om Västkraft via Arbetsförmedlingen.

– Sedan fick jag gå på en jobbintervju och efter det utbildades jag. Nu jobbar jag, säger han.

Samir Bezazzi
samir.bezazzi@sr.se