ICAs lager i Kungälv ar varslat. Foto: Johan Engman/Scanpix.

Strejk varslad till påsken

280 ICA-butiker i Västsverige kan komma att få ont om varor på hyllorna om Handels genomför den strejk de varslat om i dag. För utöver de göteborgska kläd- och matbutiker som är uttagna i strejken så är även ICA:s lager i Kungälv uttaget.

– Det är klart vi ska strejka om de inte möter oss, säger Anders Antonsson, en av de strejkvilliga arbetarna på ICA:s lager i Kungälv.

Det är slut på arbetsdagen för Anders Antonsson och tillsammans med några arbetskamrater lämnar han ICA lagret via en lång korridor. Han svarar utan på tveka på vilka som är de viktigaste frågorna för honom.

– Lönen och Ob-ersättningarna - det är ju det vi lever på. Det har gått så bra för företagen att det inte gör något om man strejkar, säger han.

Men om Anders Antonsson och hans kollegor går ut i strejk så kommer det märkas. Lagret här servar runt 280 butiker i Västsverige med varor. Staffan Ekengren är presschef på ICA och säger att kan bli ont om varor i butikerna.

– Vi håller på och tittar mer i detalj på vad konsekvenserna skulle bli, men det är klart att det skulle bli märkbart i vår varudistribution, säger han.

– Om vi hamnar i ett läge där vi inte kan skicka ut varorna som vanligt skulle det naturligtvis leda till att det skulle bli tommare på hyllorna, fortsätter han och betonar att det än så länge bara är ett varsel och att strejken inte är ett faktum.

Mattias Rutgersson jobbar också på lagret i Kungälv. Han tycker inte att deras eventuella strejk skulle orsaka oprotionerligt stor skada.

– Vi har ju inga orimliga krav om man kollar på bra handeln går. 745 kronor i månaden till som vi vill ha är ju inga orimliga summor, säger han.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Här strejkar Handels i Göteborg:

Icas lager i Kungälv

Åhlens i Nordstan

Åhlens Kungsgatan

HM Kungsgatan

Lindex Kungsgatan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista