Fortsatt skolstrejk i Frölunda

Idag fortsätter strejken bland eleverna i skolorna i Frölunda-Högsbo. Upprörda föräldrar håller sedan i fredags sina barn hemma i protest mot politikernas beslut att lägga ner tre av stadsdelens skolor.

Idag fortsätter strejken bland eleverna i skolorna i Frölunda-Högsbo. Upprörda föräldrar håller sedan i fredags sina barn hemma i protest mot politikernas beslut att lägga ner tre av stadsdelens skolor.

Pernilla Henriksson har tre barn på Slottsbergsskolan, som idag rymmer 180 elever i åldrarna 6 till 12. Hon är en av dem föräldrar som står bakom uppropet att låta barnen strejka.

– Vi vill ha våra småskolor kvar, för det är det som ger trygghet för barnen. Man ska inte slita undan grunden för dem.

Den nya storstadsdelen Frölunda-Högsbo beslutade förra månaden att lägga ner Slottsbergsskolan, idag med 180 elever, Kavåsskolan med 100 elever och Västerhedsskolan med 150 elever. Elevunderlaget sviktar, skolorna kan inte fyllas. I stället ska barnen börja på Flatåsskolan och Frölundaskolan.

Upprörda föräldrar visar nu sin protest mot beslutet genom att låta barnen skolstrejka. På Slottsbergsskolan var nästan hälften hemma igår. Av Kavåsskolan elever tre fjärdedelar.

– Det ger en trygghet att ha skolan nära sig. Du har ju större möjlighet att ha kontakt med föräldrar, elever och lärare. Och alla barnen syns, säger Pernilla Henriksson.

Maria Larsson är socialdemokratisk ordförande i stadsdelsnämnden Frölunda-Högsbo. Hon betonar att beslutet om att lägga ner de tre skolorna redan är fattat och inte kommer att ändras. Lokalerna är för stora.

– Vi har cirka 6000 kvadratmeter för mycket.

Men inget är skrivet i sten. Om några år kan skolorna öppna igen.

– När vi har den här babyboomen, när vi vet att vi kommer att behöva mer förskolor så kommer Kavåsskolan att göras om till en förskola. Sen kommer den att med lätta medel kunna göras om till en F-3-skola eller en F-5-skola, beroende på behovet, säger Maria Larsson(S).

Men strejken fortsätter minst veckan ut, enligt föräldern Pernilla Henriksson.

– Terminen är lång. Den är inte höst ännu. Vi har en hel termin framför oss och vi har en sommar också, så, vem vet.

Lisa Sofia Larsson
lisa_sofia.larsson@sr.se