Avesina har anmälts tre gånger och får kritik av Socialstyrelsen. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Kritik mot vårdföretag

Socialstyrelsen vidtar just nu inga åtgärder mot det kritiserade vårdföretaget Avesina som ansvarar för mammografin i Göteborgsområdet. Det säger man nu efter sin granskning. Men man kommer att hålla ett vakande öga på mammografiverksamheten.

– Tillsynen och uppmärksamheten kring mammografin har vi kvar som ett område som vi inte släpper, säger Carina Forsberg, enhetschef på Socialstyrelsen i Göteborg.

Det var den 1 april förra året som Avesina Diagnostik AB tog över hälsokontroller med mammografi i Göteborgs området.

Och som Västekot tidigare rapporterat så fick Socialstyrelsen strax efter övertagandet ta emot tre skriftliga och flera muntliga klagomål på den nya entreprenören.

Klagomålen rörde främst allvarliga fel som begicks i samband med Avesinas remisshantering.

En kvinna blev kallad av misstag, en fick en annan kvinnans undersökningsresultat och ytterligare en fick veta att hon inte hade bröstcancer trots att hon inte gjorde någon mammografiundersökning det året.

Nu är granskningen klar.

Och i beslutet kritiseras Avesina för att ha stängt för semester utan att ha säkerställt ett fungerande kanal för patientkontakt speciellt med hänsyn till den informations-och bokningsproblematik som förelåg under sommaren.

Men som sagt, Socialstyrelsen tänker inte släppa mammografin men det lite oklart hur den fortsatta bevakningen skall gå till.

– Det får ju lite grand framtiden visa beroende på vad vi får för information.

Så om ni får fler klagomål, då kommer ni att titta på det igen?

– Dels handlar det om fler klagomål som är en fingervisning på att det fortfarande inte fungerar men vi kan ju också själva ta initiativ till att titta på verksamheten, säger Carina Forsberg.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".