Kinesiska Geely tar nu ytterligare steg närmare ett köp av Volvo Personvagnar. I helgen kan Geely köpa Volvo av Ford, enligt Financial Times. Foto: Karin Olander / Scanpix.
Nya uppgifter i brittisk tidning

"Volvo säljs i helgen"

På söndag, eller möjligtvis på måndag, kommer Volvo gå under klubban. Då kommer Ford och Geely skriva på avtalet där kineserna köper den svenska biltillverkaren för 1,8 miljarder dollar, skriver Financial Times.

Källor uppger för tidningen Financial Times att avtalet kommer undertecknas redan på söndag, eller möjligen på måndag. Biltillverkaren Geelys moderbolag sägs betala 1,8 miljarder dollar för Volvo Personvagnar, motsvarande 13 miljarder kronor. Drygt en fjärdedel av köpesumman kommer från lån i svenska banker, enligt Financial Times.

Efter att avtalet är underskrivet dröjer det ytterligare några månader innan Geely faktiskt tar över som ägare, och under den tiden har facken på Volvo Personvagnar blivit lovade att få granska Geelys långsiktiga finansiering av Volvo. Enligt Magnus Sundemo på ingenjörsfacket måste Geely skjuta till mycket pengar för att Volvo ska klara både eventuella förluster och utvecklingen av bilar som drivs till exempel med el:

– En grov uppskattning från min sida är att det krävs lika mycket pengar att driva Voplvo som det kostar att köpa Volvo. Minst 15 miljarder kronor, säger Magnus Sundemo.

Enligt Financial Times lägger Geely in drygt 5 miljarder i så kallat arbetande kapital i Volvo - alltså långt ifrån de runt 15 miljarder som Magnus Sundemo nämner. Och om facken inte skulle vara nöjda med vad de får veta om finansieringen så hävdar Magnus Sundemo att det kinesiska företaget med ordföranden Li Shufu i spetsen i princip har gett Volvofacken rätt att stoppa affären.

– Får de inte med oss blir det ingen bra affär. Därför tror jag faktiskt att de kommer lyssna på oss.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".