Studentkårerna blir färre till hösten. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Kårer blir färre efter medlemsras

I höst kommer det bara finnas fyra olika kårer för studenterna på Göteborgs Universitet, istället för tio som det är i dag. Kårerna tvingas att slås samman eftersom de räknar med att få färre medlemmar.

I höst blir det frivilligt att vara med i kåren för studenterna. Men på kårerna ser man mest fördelar med att gå ihop.

Leonard Schmidt, ordförande i kåren Medicinska föreningen, är en av dem som ser positivt på att slå sig samman med de andra kårerna på Medicinareberget.

– Absolut. Nu kommer det bli mycket bättre möjligheter för studenter från olika blivande yrkeskategorier att umgås tillsammans och samtidigt får vi en starkare utbildningsbevakning centralt där vi kan vara 4 400 studenter som företräds av en röst istället för tre, säger han.

Enligt studenttidningen Spionen kommer de nya kårerna klubbas av universitetsstyrelsen i slutet av april. Sahlgrenska Akademins studentkår, som den nya kåren på Medicinareberget ska heta, kommer företräda bland annat läkare, tandläkare och apotekare och är en sammanslagning av tre olika kårer som nu verkar på Medicinarberget.

Och trots att kårordförande Leonard Schmidt ser många fördelar med att gå ihop så är det främst ekonomiska skäl som gör att sammanslagningen görs just nu. Från och med höst är det nämligen valfritt om man vill vara med i kåren eller inte och därför räknar inte kårerna med att få in lika mycket medlemsavgifter som innan.

– Det finns mycket säkerhet om man går samman så det var ekonomiskt ett mycket enkelt val att gå samman, säger Leonard Schmidt.

Studentkåren på Handelshögskolan, HHGS, är den enda som kommer finnas kvar som i dag. Kårerna på HDK, Valand och Artisten slås ihop till Konstkåren. Den allra största kåren blir Göta Studentkår som kommer företräda över 17 000 studenter. Den kommer bestå av nuvarande Filosofiska fakultetens studentkår, Utbildningsvetenskapliga studentkåren och Haga Studentkår. Och trots att kårerna nu blir större så tror inte Leonard Schmidt att studenterna nu kommer längre från sina kårer.

– För varje enskilt utbildningsprogram kommer det inte vara någon större förändring mot vad det är i dagsläget. Där kommer det fortfarande finnas studenter som engagerar sig för sitt program, säger han.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

De fyra studentkårerna

FAKTARUTA:

Konstkåren

(HDK, Valand, Artisten)

Göta Studentkår

(Filosofiska, SLUG, Haga)

Sahlgrenska Akademins Studentkår

(Odontologen, Hälsovetenskapliga, Medicinska föreningen)

HHGS

(Handelshögskolans kår)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista