Videovittnesmålen är tänkta att öka rättssäkerheten. Foto: Josipa Kesic/SR.

Många nöjda med videovittnesmål

Nu redovisar Hovrätten för Västra Sverige resultaten av en intervjuundersökning om hur videovittnesmål upplevs av de olika parterna i rättssalen. Ett drygt sextiotal personer har svarat och de allra flesta verkar nöjda med de nya rättegångarna som innebär att bara videoinspelade förhör används i hovrätten.

Men ibland verkar information inte riktigt ha nått fram, berättar hovrättsrådet Helena Åhlén.

– Det är ju inte bra att några har kommit hit och inte förstått att förhöret från tingsrätten ska spelas upp. Och sedan har vi fått indikationer på att målsäganden inte känner till förhandlingarna här, och det är ju möjligt att det bland en del av dem finns en uppfattning om att de faktiskt skulle velat komma.

Reformen En modernare rättegång infördes för ett och ett halvt år sen, och meningen var att öka rättssäkerheten och bespara brottsoffer och vittnen ett andra besök i rätten.

Advokater och en del åklagare i undersökningen har varit kritiska mot den åtalades begränsade möjlighet att komma till tals i hovrätten, något de menar påverkar rättssäkerheten.

De åtalade själva har ofta varit positiva till att slippa förhöras igen.

– Men det finns de som har gett uttryck för att de inte fick lämna en riktigt bra version i tingsrätten och att de inte heller då fick komma till tals här i hovrätten som de kanske hade önskat.

Rapporten från undersökningen ska nu läsas av de anställda på hovrätten och Helena Åhlén hoppas på en fortsatt diskussion kring vad de kan göra för att bli bättre i sitt arbete och bemötande.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista