En skadad i gasexplosion

Ett gammalt landshövdingehus på Kennedygatan i Majorna skakades kvart i tio på förmiddagen av en explosion. En person fördes till sukhus.

Göteborg Energi håller på att byta från stadsgas till naturgas och skulle sätta in nya ledningar i de gamla.

Men det fanns gas kvar i den ledning som en underentreprenör skulle kapa och då small det.

Räddningsledare Peter Severstedt står vid det som är kvar av källarfönstret.

-- Det är väl ett par fönster som har gått och de gamla trädörrarna till källarförråden har flyttat på sig en bit av tryckvågen.

En dörr låter gisten när Helena Nilsson öppnar den.

-- Huset är från 1923, säger Helena, som blev kallad hem av sin 13-åriga dotter.

-- Hon ringde på min telefon och var skärrad, stackaren. "Mamma, det är världens explosion och jag vet inte vad som har hänt. Jag vill inte vara inne", sa hon. Nej, var inte inne, sade jag. 

– Sen hörde jag sirenerna komma från brandbilarna och ambulansen och jag sade att hon skulle iväg till skolan. Dottern var skärrad. Hon satt ju precis ovanför explosionen.

Jan Lundgren bor på tredje våningen på Kennedygatan 14.

-- Det var en kraftig smäll. Det skakade i hela huset.

Vad trodde du hade inträffat?

-- Jag är övertygad om att det var en gasexlosion för jag hade givit nycklarna till gaskillarna som skulle ner och jobba i källaren. Så jag var väldigt orolig för att han inte hade överlevt. Men han hade fått lite brännskador i ansiktet och när jag pratade med honom hade han hörseln kvar.

-- Här ser man att det lossnat kring karmarna på dörrarna, konstaterar Jan Lundgren efter att ha gått uppför några trappor. Det är även sprickor på utsidan och elementet där är snett och vint.

Räddningsledare Peter Sverstedt vill ha en förändring.

-- Man måste se över rutinerna när man ska kapa ledningar och vilka kapverktyg man har. Man måste även vara noga med hur man blindar ledningarna och kanske tömmer dem på eventuellt resterande gas. Det tror jag är viktigt för att undvika olyckor i framtiden.

Epp Anderson
epp.anderson@sr.se