Stadsdelsnämnden i Linnéstaden kan behöva se sig om efter en ny ordförande. (Personen på bilden har inget med artikeln att göra) Foto: Björn Larsson/Sacanpix

Stadsdelsnämnder hålls ansvariga

Kommunfullmäktige i Göteborg beslutade igår att inte ge ansvarsfrihet till stadsdelsnämnden i Södra Skärgården och inte heller till ordföranden i stadsdelsnämnden i Linnéstaden.

Stadsrevisionen har riktat skarp kritik mot hur båda stadsdelsnämnderna skött sin ekonomi. I Södra Skärgården har man till exempel inte tagit fram någon budget för 2010, trots ansträngd ekonomi och negativa prognoser.

SDN Linnéstaden har fått kritik av stadens revisorer under flera år. Framförallt handlar det om att nämnden agerat för kortsiktigt. Huvudansvaret läggs på dess ordförande Ethel Sjöberg (MP).

Under debatten på över en timme kom förslag från den borgerliga oppositionen om att även styrande socialdemokrater i Linnéstaden borde prickas, medan miljöpartister i fullmäktige ville hålla hela stadsdelsnämnden ansvarig, eller i vart fall nämndens presidium.

Till sist blev det ändå som revisorerna föreslagit endast ordföranden i Linnéstaden som inte beviljades ansvarsfrihet.

En konsekvens kan bli att berörda politiker lämnar sina uppdrag. Ethel Sjöberg kommer nu enligt källor i miljöpartiet att lämna sin post.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".