Jobbsatsning i Backa igång

Nu är jobbsatsningen i Backa Röd som utlovades efter oroligheterna i höstas igång. Fyra ungdomar får jobb inom bland annat fastighetsskötsel och anläggningsarbete i ett och ett halvt år genom bostadsbolaget Poseidon.

– Jag har sökt jättemycket jobb och inte fått någonting. Så den här chansen jag har fått, det är väldigt stort för mig kan jag säga, säger Kiomars Batmanghelich, en av dem som fått jobb.

Under en första period får han och de andra ungdomarna förberedande arbete hos Poseidon med hjälp av två handledare. Kiomars Batmanghelich åker runt i bostadsområdet i en liten elbil och fixar underhållsarbete utomhus tillsammans med en kollega.

– Vi ska fixa lite med plattorna, de är lite sneda. Vi ska rätta till det lite, och så ska vi lägga grus så det blir rakt.

Idén om det så kallade Hopp om jobb-programmet föddes efter oroligheterna i Backa i höstas och nu har man med hjälp av fyra samarbetande företag kommit igång med projektet. Ungdomar mellan 18 och 25 år som bor i Poseidons bostäder i Backa Röd var välkomna att söka jobben och av tio intresserade valdes fyra ut.

En förutsättning för att få jobb har varit att man är motiverad att förändra sin livssituation. Och förhoppningen är att det ena ska leda till det andra säger Marie Werner som är distriktschef på Poseidon i Backa Röd.

– Framför allt så är det ju en trygghetssatsning som vi har bestämt att vi ska göra här på Poseidon. Men målsättningen för oss är ju att de här fyra ungdomarna ska komma ut i en fast anställning hos de här företagen. Så vi hoppas ju verkligen på det här och faller detta väl ut så kanske vi kan utöka den här satsningen.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".