Fick ej ansvarsfrihet

En ordförande sitter kvar,en lämnar

Linnéstadens stadsdelsordförande Ethel Sjöberg avgår efter beslutet i Göteborgs kommunfullmäktige igår om att inte bevilja henne ansvarsfrihet efter nämndens misskötta ekonomi under lång tid.

Kristdemokraten Marianne Bergman, som är vice ordförande i Södra Skärgården, tänker däremot sitta kvar, trots att hennes nämnd inte heller fick ansvarsfrihet.

– Jag vill fortsätta vara en röst för skärgården, så därför stannar jag kvar. Jag har partiets förtroende så där finns inga tveksamheter.

Ser det inte konstigt ut för väljarna att ledamöter sitter kvar i en nämnd som misskött sin ekonomi?

– Du menar att väljarna vill att vi ska avgå? Skärgårdsborna har stöttat oss när vi inte har velat lägga ner skolor och förskolor, för då dör skärgårdssamhället.

Kristdemokraten Marianne Bergman stannar alltså kvar som vice ordförande i Södra Skärgården, trots beslutet i kommunfullmäktige igår att inte bevilja nämnden ansvarsfrihet.

I helgen ska nämndledamöterna träffas för att bestämma om samtliga ska sitta kvar resten av året. Så länge kommunfullmäktige inte begär att de ska avgå måste de inte det och nästa år ska ändå en ny nämnd tillsättas efter valet och då slås Södra Skärgården ihop med Tynnered och Älvsborg.

Men miljöpartisten Ethel Sjöberg i Linnéstaden har nu meddelat partiet att hon avgår som nämndordförande och partiet måste hitta en ny. Kia Andreasson, som är miljöpartiets gruppledare i kommunfullmäktige, förstår att det inte går att sitta kvar efter fullmäktigebeslutet och revisorskritiken. Men hon ifrågasätter att ordföranden var den enda som inte beviljades ansvarsfrihet:

– De har delat ut en anmärkning till hela nämnden och det accepterar vi. Men den motivering man har till att bara ordföranden ska avgå är dålig, helt enkelt.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".