Ask vs Bodström

Justitieministerdebatt i radion

Grälla kuvert och kameraövervakning av bostadsområden för att komma åt kriminaliteten i Göteborg. Det handlade mycket om brott och straff när justitieministern Beatrice Ask (M) och förre justitieministern Thomas Bodström (S) debatterade i P4 Sveriges Radio Göteborg tidigare i dag.

Först handlade det om justieministerns uttalande om att misstänkta sexbrottslingar skulle få ett färgglatt brev hemskickat, något som Beatrice Ask sedan bett om ursäkt för - så här lät det idag:

– Jag anser inte att man ska skicka kuvert. Det finns regler mot det, säger Beatrice Ask.

Men det var ju det du sa?

– Nu rycker du loss det ur en retorisk diskussion. Jag skiljer på allmänna resonemang och beskrivningar och förslag som vi lägger från regeringen och vad jag faktiskt tycker.

Thomas Bodström. Du var kritisk till uttalandet. Hur ser du idag på det idag?

– Jag blir inte klokare. Det var inte bara något klumpigt och något fel. Detta handlar oskyldiga personer. Därför har många reagerat mot uttalandet

Debatten handlade även om hur man ska komma åt den senaste tidens kriminalitet i Göteborg. I nuläget finns ett förslag om att sätta upp kameror i ett bostadsområde i Biskopsgården. Något som Beatrice Ask och Thomas Boström ser positivt på.

– Jag tycker att man kan utvidga på det sättet att skolor ska ha lättare att få filma på skolgården när ingen går dit, säger Thomas Bodström.

Kameraövervakning i bostadsområden i Biskopsgården för att motverka kriminalitet. Vad tycker du Beatrice Ask?

– Vi har ju ett förslag ute på remiss nu som ger bättre möjligheter att använda sig av kameror. Jag delar den uppfattningen att man ska jobba med skolor.


Peter Stenberg
peter.stenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".