Snart kan den ha kinesisk ägare istället för amerikansk. Foto: Sandro Campardo/Scanpix
Volvoaffären

Volvofack tvekar om Kinaförsäljning

Facken vid Volvo Personvagnar har ännu inte ställt sig bakom försäljningen av Volvo Personvagnar till kinesiska Geely - en affär som väntas bli presenterad imorgon.

Efter att ha träffats igår möts Volvofacken och PV:s ägare Ford än en gång under lördag  eftermiddag.

Sören Carlsson, som är Unionens klubbordförande på Volvo, säger att det ska bli intressant att mötas och ställa ytterligare frågor sedan man sovit på saken under natten.

Exakt vilka svar är det som återstår som ni vill ha?

– Det är ju finansieringsfrågorna framförallt. Det kanske inte är Ford som kan ge svar hundraprocentigt på det. Men det är de frågorna som gäller.

Varför är den frågan så viktig?

– Vi blev väldigt konfunderade här med finansieringen när köpet blev klart så sent. Då funderade vi på hur finansieringen ser ut och den löpande verksamheten och de behov vi ser framför oss med investeringar som framförallt Geely själva lagt fram med expansion i Kina.

Kommer facken vid Volvo att ge sitt stöd till affären med Geely, eller inte?

– Det återstår att se. Vi har ju våra frågor. När vi känner oss bekväma, vilket vi redan har sagt att Geely är en acceptabel ägare, om vi får svar på de här resterande frågorna också.

Om facken inte välsignar Geelys köp - vad innebär det för fortsättningen?

– Det återstår att se. Det kan jag inte bedöma just nu, säger Sören Carlsson.

Imorgon eftermiddag väntas Volvoaffären mellan Ford och Geely bli presenterad vid en presskonferens i Göteborg. Köpesumman uppges bli runt 13 miljarder kronor.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".