Snart slutspelat för Gothias herrar. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
basket

Sagan om Gothia kanske slut

Göteborgs elitbasketförening Gothia läggs troligen ner. Den här säsongen blir förmodligen den sista och anledningen är att publiken sviker.

Biljettpriserna halverades den här säsongen, ändå har publiken fortsatt att minska.

Risken att Gothia och därmed elitbasketen i Göteborg läggs ner inför nästa säsong är större än chansen att den finns kvar. Det säger Daniel Johansson, mannen som startade Gothiasatsningen och som är drivande i att hålla laget igång. Han tror inte att det kommer att spelas ligabasket i Göteborg nästa säsong.

– Personligen så tror jag nog inte att det gör det.

Vad händer med elitbasketen på herrsidan om Gothia försvinner?

– Jag tror den försvinner för lång tid.

Ikväll spelar Gothia kvartsfinal borta mot Plannja och det kan vara klubbens sista match. Gothia har funnits i fyra år och publikintresset har rasat. Nu känner Daniel Johansson att gränsen är nådd när de inte ens kan locka dem som är engagerade inom basketsporten i Göteborg.

– Att få kulturen, att få göteborgarna att upptäcka vilken fantastisk sport basket kan vara, det tar tid. Men man kan kräva mer av de som sysslar med basket och spelar basket. När inte de är intresserade av att komma och betala entréavgift, då finns det inget underlag, säger Daniel Johansson.

Efter att ha drivit det här i nästan tio år, vad känner du när du säger de här orden?

– Det är ju skit.

Om herrlaget läggs ner finns tankar på att istället satsa på ett damelitlag.

Jonas Enarson
jonas.enarson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".