Dyrare vatten i Göteborg. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Dyrare vatten i Göteborg

Dricksvattnet i Göteborg blir betydligt dyrare de närmaste åren. Konsumenterna får betala och för ett vanligt hushåll blir det flera hundralappar mer om året.

Nu kommer notan för att garantera göteborgarnas dricksvatten i framtiden: 700 miljoner kronor under sju år.

Säkrare dricksvatten kommer att kosta genomsnittsgöteborgaren en hundralapp mer om året i höjd VA-taxa, enligt förslag till kommunstyrelsen på onsdag den 31 mars. Priset på en kubikmeter vatten höjs med 1,50 från 2011 till 2017, en höjning med 13 procent.

Västekot har tidigare berättat om de ultrafilter som behövs för att få bort bakterier, virus och parasiter från vattnet.

På andra håll i världen - bland annat i Bergen i Norge - har allvarliga sjukdomsutbrott förekommit på grund av parasiter i dricksvattnet och den risken finns också i Göteborg.

Vattnet kontrolleras visserligen, men det tar tid att få fram provsvar om parasiter och då kan skadan redan vara skedd. Bland annat därför är råvattenintaget i Alelyckan stängt 30 % av tiden.

Västekot har också berättat om den utbyggnad av vattenverket i Lackarebäck som krävs för att trygga tillgången till dricksvatten om råvattentunneln från Alelyckan skulle rasa. Snart 50 år gammal betong håller på att ge med sig och om olyckan är framme kan hundratusentals göteborgare snabbt bli utan vatten, och det långvarigt.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".