Gammal maskin. Västtrafik har beställt 1200 nya kortautomater med pekskärm. Något som kritiseras av Unga Synskadade.

Synskadade kritiska mot Västtrafik

Västtrafiks nya biljettautomater får nu kritik av synskadade. De 1200 exemplar som beställts har pekskärmar, vilket gör det svårt för den som har nedsatt syn att kunna betala för sig på bussen.

– Det kommer bli väldigt problematiskt - nästan omöjligt - för en person med synnedsättning att nyttja biljettautomaten, säger hon. Det krävs att man ser något för att man ska kunna använda en touchscreen. Du behöver kunna se för att veta vart du ska trycka.

Nu ska Västtrafik tillsammans med Chalmers undersöka om det går att utforma de nya kortläsarna på ett bättre sätt för synskadade. Talsyntes kan bli ett alternativ, säger Lena Jovén, enhetschef för trafiknära stöd på Västtrafik.

– Det är en funktion som finns och det kommer vi väl troligen att införa, men kanske inte i allra första steget, säger hon. Vi får utvärdera och se på vilket sätt vi ska utforma den i så fall.

Men det blir alltså en ny apparat också för alla andra att lära sig nu?

– Nej, den blir inte en ny apparat. Utan den kommer se ut som den gula kortapparaten. Knapparna och alla funktioner kommer sitta på samma ställe, så man kommer att känna igen sig, säger Lena Jovén.

Anna Brodin
anna.brosin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".