Nytt projekt för renare vatten

Göteborg har blivit centrum för en gemensam nordisk forskning för att få säkrare och bättre dricksvatten. Och idén till hela projektet kom från ett mycket uppmärksammat hot mot vattnet i Göta älv.

– Det hände ett utbrott i Lilla Edet för ungefär ett och ett halvt år sedan. Det var en väckarklocka och vi började tänka och fundera och då har vi samlat experter i området kan man säga och försökt enas kring detta projektet som då innehåller många olika delar, säger projektledare Lena Blom.

Hur ska forskningen gå till?

– Det kommer att tas prover och odlas virus och man kommer räkna virus.

Forskningsprojektet Visk planeras hålla på i tre år och kommer kosta drygt 40 miljoner. En kostnad som till hälften finansieras med EU pengar. Pengarna kommer gå till fem forskningsinstitutioner i Norge, Sverige och Danmark. Sätet för projektet kommer vara i Göteborg.

Man hoppas bland annat kunna åstadkomma bättre rening vid vattenverk och kommunala avlopp.

– Vi tänker på lång sikt och vi vill förhindra att risken för sådant här ska öka i framtiden, säger projektledare Lena Blom.

Erik Grönlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".