Gundel Hedlund, föreståndare på Nostalgicum, som visar utställning om den Svenska synden. Foto: Maria Wendehög/SR Göteborg.

Den svenska synden - en återblick

Den Svenska Synden heter utställningen som invigdes i helgen på Nostalgicum i Gamlestan. Den  handlar om en ny och friare syn på sexualiteten i Sverige i början av 50 talet

Det är den  första fristående utställningen som visas på museet som är knappt ett år gammalt.  Nostalgicum är ett litet museum med en permanent utställning som skildrar femtio och sextiotalet.

Det är ingen tillfällighet att man har valt just de här ämnet säger Gundel Hedlund föreståndare på Nostalgicum.

– Vi sade så här: gör vi den första separata utställningen om den svenska synden då lockar vi många besökare, säger hon.

Är den svenska synden myt eller verklighet?

– Den är helt klart en myt. Femtiotalet var det lugnaste i historien, i Sverige hade vi varken p-piller eller abort, säger Gundel Hedlund.

– Vi belyser lite grand porrtidningar som fanns på den tiden. Och du ser ju som de ser ut. Det var hårresande för den generationen man tyckte det var förfärligt. Och det är bara vackra tjejer lättklädda eller snarare påklädda, säger Gundel Hedlund.

Och det var det som chockerade världen?

– Ja, skattar Gundel Hedlund.

Dennis Nyman är en av besökarna på Nostagicum.

Det är min ungdom jag känner igen mig i allt, säger han.

Tycker du att det ligger en sanning i att det har funnits en svensk synd?

– På den tiden var det väl det. Men om man jämför eller tittar på det nu då är det ju ingen synd det kunde ha varit barntillåtet nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista