1 av 6
Nya frihamnen sedd från Göta Älvbron. Bild: Viking Green City AB.
2 av 6
Vy från Göta Älvbron. Bild: Viking Green City AB.
3 av 6
Nya Viking Green City, frihamnen i Göteborg. Bild: Viking Green City AB.
4 av 6
Nya Viking Green City, frihamnen i Göteborg. Bild: Viking Green City AB.
5 av 6
Vy mot Göta Älvbron. Bild: Viking Green City AB.
6 av 6
Utsmyckning Viking Green City. Bild: Viking Green City.

Framtidsvision splittrar politikerna

Göteborgs motsvarighet till Eiffeltornet eller Frihetsgudinnan. Så beskrivs arkitekten Håkan Cullbergs vision om framtidens Frihamnen, men förslaget splittrar de ledande politikerna.

Arkitekten Håkan Cullberg vill att en kub med vikingatema ska bli symbol för Göteborg, och hela Norden.

Den sju våningar höga, upplysta kuben ska enligt Håkan Cullbergs vision ligga vid Göta älv, på en pir i Frihamnen, nära stadens opera och kasino. Byggnaden är tänkt att kläs i ett mönster som inspirerats av runor.

– Visionen om det här är att skapa en identitet för Göteborg och att sätta staden på kartan, säger arkitekten Håkan Cullberg, som kallar sin vision för Viking Green City. 15 000 bostäder ska enligt visionen byggas på Bananpiren och Frihamnen, områden som idag är relativt oexploaterade.

Viking Green City ska fylla samma roll som operan i Sydney, Eiffeltornet i Paris eller Frihetsgudinnan i New York, är det tänkt. Kommunalrådet Agneta Granberg (M) gillar idén.

– Göteborg behöver synas. Jag tycker att vi hamnat i det fördolda i konkurrensen med de andra storstäderna i Skandinavien. Att få fram just landmärket som kan fångas även på bild är viktigt för att nå den framgång som vi behöver i Göteborg.

Men kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) är inte med på tåget.

– Jag tycker att det är att börja i fel ände. Ska vi bara plantera enskilda byggnader och se vad det blir sedan av det på slutet, då tror jag att vi börjar fel. Jag tror att vi ska fundera vad vill vi ha marken till. Ska vi bo, ska vi arbeta, vad ska vi ha för nöjen här och så vidare. Jag tror att det är viktigast att diskutera sådana saker först.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista