Antagningsbesked till gymnasister

Åttio procent av de som söker till gymnasiet kommer in på sitt förstahandsval. Det visar den preliminära gymnasieintagningen för Göteborgsregionen som blev klar i dag.

Men det är fortfarande en stor andel elever som inte har betyg nog för att bli antagna.

– Det är tråkigt att så många inte har betyg med sig. Nu brukar en stor andel som inte har fullfärdiga betyg ändå blirk klara under våren. Så vi har beredskap föär att de ska bli klara. Men det är en besvikelse at såpass många inte kan söka direkt, säger Helene Odenjung, ordförande för Göteborgsregionens utbildningsgrupp.

Totalt har cirka 13 000 elever i Göteborgsregionen sökt till gymnasiet i år, varav 2 000 är obehöriga.

Som vanligt är de natur- och samhällsvetenskapliga utbildningarna populärast - som lockar ungefär 50 procent av alla sökande. Det är också samhällsvetenskapliga utbildningar som ökat antalet antagna mest jämfört med föregående år.

Nästa år kommer det ske stora förändringar inom gymnasieskolan. Alternativen ska bli färre och det ska erbjudas allt färre program.

Något Helen Odenjung gläds åt.

– Det finns nästan 500 alternativ. Nästa år blir det väldigt mycket färre, vilket jag tror är bra då det har varit svårt för många att välja. Utbudet har varit för stort helt enkelt. Detta gör att vi också kan höja kvaliteten på de utbildningar som blir kvar.

Idag får alla lever som sökt besked om de blivit antagna till de utbildningar de sökt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista