Inget brott att ha anlitat svart städhjälp

Hovrätten för västra Sverige friade de fyra kvinnor från Göteborg, som tingsrätten tidigare dömt för brott mot utlänningslagen, för att de anlitat utländsk svart arbetskraft

Hovrätten för västra Sverige anser inte att den litauiska kvinna som städade hemma hos ett antal familjer i västra Göteborg varit tvungen att ha arbetstillstånd. Därmed är inte kvinnorna som använt sig av hennes städtjänster skyldiga till brott mot utlänningslagen.

Hovrätten menar att den litauiska kvinnan fungerat som självständig företagare och inte som arbetstagare. Är inte kvinnan att anse som arbetstagare kan inte heller de kvinnor som betalade för städhjälpen anses vara arbetsgivare.

Hovrätten skriver i sin dom att det har varit frågan om ett ”relativt formlöst arrangemang” mellan Göteborgskvinnorna och städhjälpen. Det är inte styrkt att kvinnorna utövat arbetsledning eller kontroll över den städande litauiskan. Alltså har de har inte fungerat som arbetsgivare vilket är villkoret för att det ska behövas arbetstillstånd.

Den litauiska kvinnan har städat hos kvinnorna flera gånger. Enligt hovrättsdomen tycks det också som att hon städat hos ett flertal familjer i grannskapet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".