För lite personal i skolhälsan

Skolhälsovården är fortfarande kraftigt underbemannad. Den slutsatsen presenteras i skolhälsovårdens årsrapport för 2009, skriver nättidningen Vårt Göteborg.

Redan 1999 beslutade kommunstyrelsen att det ska gå max 500 elever på varje skolsköterska och max 5.000 elever på varje skolläkare i Göteborg.

Höstterminen 2009 gick det 690 elever i genomsnitt på varje skolsköterska på de kommunala gymnasieskolorna, istället för 500 som ska vara normen enligt ett kommunalt beslut för 11 år sedan. I grundskolan var motsvarande siffra 535.

Skolläkarna har också hand om fler barn per läkare än vad normen säger.

Genomgående ligger de fristående skolorna sämre till än de kommunala, till exempel har en skolläkare på en fristående grundskola 6.000 fler elever på en heltidstjänst. Åtta fristående gymnasier har inte tillgång till skolläkare alls.

Dessutom står skolhälsovården inför en utökning nästa läsår. Då ska alla flickor i årskurs 5 erbjudas vaccin mot livmoderhalscancer (HPV), vilket innebär ytterligare tre vaccinationstillfällen och stora informationsinsatser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista