Vägvalet samlar in underskrifter

Vägvalet, det nybildade enfrågepartiet mot trängselavgifter, genomför i helgen en kampanj på olika platser i Göteborg. Syftet är att informera om trängselskatten och samla namnunderskrifter för en folkomröstning i frågan.

– Vi vill synas så att folk får reda på att vi finns och har möjlighet att påverka beslutet, säger partiledaren Theo Papaioannou på Heden.

Och vilka är era huvud argument mot trängselskatter?

– Det första är att det är väldigt orättvist. Billtullarna ställs upp på olika ställen, man kanske bor där och ändå måste betala. Sedan så tycker jag att det är fruktansvärt dyrt. Vi vill slopa Västlänken och sedan tycker vi att folk ska vara med och påverka det här beslutet.

Motargumenterna är bland annat en bättre miljö i innerstan, mindre trängsel, vad har ni egentligen emot att folk cyklar till innerstan eller åker kommunalt i stället för att ta bilen?

– Det är så att man pratar om miljön och man pratar om mindre trängsel, men egentligen så är det dold skatt vi pratar om. Man ska använda pengarna för att investera i infrastruktur vilket innebär att vi måste köra bil för att få in de där pengarna. Så att jag förstår inte riktigt argumenten med miljön.

Målet är att samla 25 000 namnunderskrifter.

Namnlistorna ska sedan lämnas till kommunstyrelsen som ska ta ställning om man skall folkomrösta i frågan.

Och Theo Papaioannou tror att det blir lätt att få folk att skriva på.

– Jag tror att vi har jättestor chans. Vi stod på Frölunda Torg förra veckan och fick 500 underskrifter på två dagar. Folk är emot detta.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista