Brister i brandskyddet

Arbetet med brandskyddet kring Göteborgs Stads grundskolor och förskolor har stora brister. Det framgår av en färsk rapport från Stadsrevisionen som granskat hur brandskyddsarbetet är organiserat.

Även om de olika nämndernas ansvarsfördelning är helt klar på pappret så lever man inte upp till den, säger Gerhard Annvik förtroenderevisor på stadsrevisionen.

– Det är ganska klarlagt vem som har ansvaret, men ingen av nämnderna arbetar helt enligt den här förteckningen. Och det är en brist som är kanske allvarlig.

I Göteborg är det lokalförsörjningsnämnden och stadsdelsnämnderna som gemensamt ansvarar för brandskyddet.

Men ytterst så är det den verksamhetsansvarige, exempelvis rektor på respektive skola som skall se till att brandskyddet fungerar .

Stadsrevisionens rapport visar klart att rektorerna lever inte upp till sitt ansvar.

– Inte riktigt fullt ut nej, säger Gerhard Annvik.

Vad kan det bli för konsekvenser om dessa brister inte åtgärdas?

– Det är klart att det finns en viss risk, även om vi ska inte överdriva den risken, att det kan hända olyckor naturligtvis. Det kan uppstå en brand till exempel och om utrymningsvägarna inte fungerar i en skola, om ett brandlarm inte fungerar eller att brandsläckningsutrustningen inte fungerar då kan det blir allvarliga följder.

Och hur allvarligt ser ni på det faktum att det finns sådana brister?

– Det är klart att vi ser allvarligt på det. Men samtidigt vill vi inte skrämma upp människor utan det här är en balansgång. Vi är tidigt ute i en profylaktiskt syfte så att man kan undanröja riskerna på ett tidigt stadium.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista