Svårt att hejda spritsmugglingen

Det behövs en vägledande dom så att tullen kan avslöja spritsmuggling. Sedan årskiftet är Sverige helt anpassat till EU:s införselregler vilket gör det svårt att avgöra vad som är för privat bruk.
Sedan den första januari så gäller samma reglr i sverige som i övriga EU: gränserna är bara riktvärden och handlar om att skilja ut privatkonsumenten från smugglaren. Riktvärdena ligger på 10 liter sprit, 20 liter starkvin, 90 liter vin och 110 liter starköl. De allra flesta som tar med sig mycket uppger att spriten ska användas på stora fester, något som tullen också försöker kontrollera genom frågor.Enligt tullkriminalen i Västsverige finns inget relevant fall än som skulle kunna bli vägledande, det gäller att bevisa att spriten inte är till privat konsumtion säger Lars Lindén chef för tullens gränsskydd i Västsverige. Han tror att mer resurser och skärpt lagstiftning skulle kunna minska spritsmugglingen.Idag kan den vanliga resenären kan i princip ta med sig så mycket sprit man orkar bära
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".