Kroniker missgynnas av vårdgarantin

Kroniskt sjuka patienter får inte den vård dom behöver, när sjukvården satsar på att korta kötiderna. Det här visar en ny rapport som har gjorts av Västra Götalandsregionens hälso-och sjukvårdsavdelning.

Eftersom vården får miljonbelopp i belöning för att korta vårdköerna så prioriteras ofta vården till förstagångspatienter, vilket gör att dom med kroniska sjukdomar tvingas vänta på vård.

– Det man sett är är att kronikerpatienter, som går på kontroll-och återbesök, kanske har fått glesa ut sina återbeök, säger Elisabeth Malmborg på regionkansliets hälso- och sjukvårdsavdelning.

Sjukvården blir rikligen belönad för att leva upp till vårdgarantin. Västra Götalandsregionen är en av de regioner och landsting som under första kvartalet i år nått upp till vårdgarantins krav och som belöning för det får dela på 250 miljoner kronor ur regeringens så kallade "kömiljard-satsning".

Den positiva effekten av vårdgarantin är att fler patienter får hjälp snabbare. Men det finns alltså också negativa effekter. De kroniskt sjuka patienterna riskerar att få sämre tillgång till vård på bekostnad av förstabesökspatienter, som är mer ekonomiskt lönsamma för sjukvården.

Det framgår av den undersökning som regionkansliets hälso- och sjukvårdsavdelningen genomfört genom intervjuer med verksamhetsföreträdare för olika kliniker på sjukhus i regionen.

I rapporten slås fast att , CITAT: "Klinikerna tar i vissa fall medicinska risker när det gäller kronikerna för att i stället uppfylla vårdgarantin." SLUT CITAT

Bland patientgrupper som drabbas nämns bland annat patienter med svåra hjärt- och lungsjukdomar, som aortastenos och KOL.

De här negativa effekterna av vårdgarantin har också uppmärksammats av Socialstyrelsen, som därför under de närmaste två åren ska utreda problemet närmare.

Elisabth Malmborg på regionkansliets hälso- och sjukvårdsavdelning menar att det är viktigt att också Västra götalandsregionen tittar närmare på detta.

– Det är viktigt att vi följer det här och följer att tillgängligheten är god även för dessa grupper, säger Eliabeth Malmborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista