Lättare för rullstolsburna att planera resa

Till sommaren ska de automatiska ramperna, som redan nu finns på de flesta spårvagnarna i Göteborg, också börja användas. Och småningom ska man även via datorn kunna se vilka spårvagnar och bussar i trafik den dagen som man kan ta ombord rullstolen på. 

Färdtjänstdirektör Ingemar Karlsson är meveten om den irritation som de oanvända ramperna väcker.

– För en del har ju upptäckt att ramperna finns men inte används men vi har varit överens med våra brukarorganisationer och att vänta tills allt är färdigt för att sedan ta alla ramperna i bruk samtidigt, säger han.

Det ska enligt Västtrafik förhoppningsvis ske i samband med att sommartidtabellen börjar gälla i juni. Tekniska problem med ramperna har enligt projektledaren på Västtrafik Birger Wassnius gjort att användningen av ramperna har försenats. I sommar ska man dock kunna vara säker på att det går att rulla in på alla spårvagar med låggolv.

De flesta bussar i Göteborg har manuella ramper och även om spårvagnsramperna blir automatiska är ordföranden för DHR, De handikappades riksförbund i Göteborg, Roberg Kindberg, kritisk.

– Det är tre knappar att trycka på. Först är det en knapp för att påkalla uppmärksamhet - att man vill på. Sen ska föraren tycka på en knapp för att aktivera rampen. Sen ska jag åka på och sen ska jag trycka in en knapp för att fälla in rampen. Och sen får jag åka och sätta mig om jag får plats, säger Robert Kindberg.

Hur tycker du att det skulle vara?

– Vi vill att man ska trycka på så få knappar som möjligt. Det är tillräckligt svårt att manövrera sin rullstol och få eventuella medpassagerare att flytta på sig och sätta rullstolen på sin plats - det tar sådan tid ändå.

Birger Wassenius säger man beställt detta system för att många uttryckt en vilja att kunna åka helt självständigt men tillägger att man får överväga andra lösningar om det kommande systemet med ramper visar sig ta alldeles för lång tid.

Men tror du att rampen i sig blir bra?

– Med tiden kommer det här att bli alldeles utmärkt, tror DHR´s ordförande i Göteborg Robert Kindberg.

Nu är tanken att den som sitter i rullstol redan hemma vid sin dator ska kunna se vilka spårvagnar och bussar som de kan åka med. Man går du in via Västtrafiks reseplanerare. Västtrafiks Birger Wassenius förklarar.

– Enligt våra planer ska man i juni kunna se de närmsta två turerna i realtid och se om de fordonen har låggolv och även se om hållplatsen man ska till är anpassad. Om något år ska man kunna planera fler resor än så från hemmet, säger han.

Epp Anderson

epp.anderson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista