Lugn inledning på allsvenskan

Efter de inledande omgångarna i allsvenskan i fotboll kan polisen konstatera att våldet kring arenorna minskat under 2010. Polisen tror att en orsak är att 39 supporters från Göteborg har tillträdesförbud till landets arenor efter ordningsstörningar i samband med fotboll.

Men stora anledningen till ett hittills lugnt fotbollsår är att Svenska fotbollsföbundet inte placerat högriskmatcher på helgdagar, tror supporterpolisen Lars-Rune Bohlin:

– Det största skälet till att vi har haft en bra start är att matchprogrammet är betydligt följsammare i år än vad det var ifjol. Då spelade Göteborg mot Djurgården på påskafton. I år låg den matchen på en måndag., säger han.

Lars Rune Bohlin säger att polisen helst ser att högriskmatcher spelas på vardagkvällar. Till exempel kan IFK Göteborg mot Älvsborg gärna spela på en lördag eller en söndag. En sådan match är ofta fullsatt och en folkfest.

Han har heller inget emot att IFK spelar mot Malmö FF på en sådan dag men matcher mot stockholmlagen och framför allt Djurgården och AIK, innebär ofta tråkigheter om matchen ligger på en helg.

– Man kan tycka att det är synd om supportrarna som inte kan se matchen men väger man ordningsstörningarna som vi hade mot det, tror jag de flesta inser att så kan vi inte ha det, säger Lars Rune Bohlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista