Klart med ridsatsning

De satsningar på ridsporten för 40 miljoner som Göteborgs kommun beslöt om 2007 är nu i stort sett klara.

Hälften har använts till att bygga ridvägar, och hälften har tillsammans med ridklubbarnas egna investeringar och lån gått till upprustning av ridanläggningar.

Therese Nilsson har varit inblandad i utvecklingsarbetet för ridsporten i kommunen, och bor i Säve där en av ridvägarna går:

– Dels så har det ju byggts enskilda ridvägar på enskilda ridskolor som gjort jättemycket för deras verksamhet. Sedan så har vi den här långa ridsträckan som är ganska unik i sitt slag. Och så många hästar och så mycket människor som är ute på den här vägen, det är helt fantastiskt att se.

Therese Nilsson driver Gunnesby stall där runt 35 hästar bor. Hon säger att hon under 15 år stångat sig blodig för att kommunen ska satsa mer på ridsporten.

-- De här pengarna som kom har ju bidragit till en upprustning, och det har ju också bidragit till att sätta fokus på att man behöver göra saker. Men det finns ju ställen som inte har duschar, och på vilken annan hobby kan du inte duscha efter att du tränat?

Nu känner hon sig ändå optimistisk och tror att kommunen kommer fortsätta satsa på ridningen.

Ridsportssatsningen har inneburit att ett tiotal ridklubbar fräschats upp och fått nya samlingslokaler och duschutrymmen. Knappt två mil nya ridvägar har byggts, varav nästan en mil på Hisingen mellan Askesby och Djupedal. Men det här är ändå bara hälften av den planerade sträckningen på fyra mil - pengarna räckte inte till.

Lars Thomsson på Park-och naturförvaltningen har varit ansvarig för byggandet av ridväg och han tycker det var på tiden att man satsade på ridsporten:

-- Som lekman så tycker jag väl att man har gjort alldeles för lite för tjejsporten. Så det var väl dags att satsa. För det är ju ändå så att det är flest tjejer som rider.

Både Therese Nilsson och Lars Thomsson menar att det fortsatta stora satsningar på ridvägar behövs:

– 3 miljoner om året i tio år hade väl varit bra, säger Lars Thomsson.

Reporter Elsa Persson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista