Göteborg har hetaste bomarknaden

Bostadsmarknaden var betydligt hetare i Göteborg och Malmö än i Stockholm under årets första månader. De regionala skillnaderna väntas hålla i sig.

Mäklarna tror att priserna i Stockholm blir i princip oförändrade det andra kvartalet. Men det är inte säkert att en avkyld bostadsmarknad i Stockholm är vägledande för prisutvecklingen i resten av landet. Det visar bolåneföretaget SBAB:s senaste mäklarbarometer.

– Frågan är om Stockholm är en indikator på vart priserna är på väg i landet, eller om det var tillfälligheter som drog ner bostadsmarknaden i Stockholm under inledningen av året, säger Tomas Pousette, chefsekonom på SBAB.

Troligen var den mattare prisutvecklingen inte bara en vädereffekt.

– Jag kan bara spekulera i varför priserna utvecklades svagare i Stockholm. Vädret var kallt, men det är nog inte den enda orsaken. En förklaring kan vara att prisnivåerna sedan tidigare är högre i Stockholm. Det är dyrare att finansiera hus där än i resten av landet, säger Tomas Pousette.

Priserna i Malmöregionen kan ha fått stöd av att det åter är mer attraktivt för danskar att köpa bostad i Sverige.

Mest överraskande är utvecklingen i Göteborg.

– Bostadsmarknaden i Göteborg borde ha varit svagast med tanke på krisen inom fordonsindustrin, men så var det inte. I stället steg priserna mest i Göteborg, säger Tomas Pousette.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista