Få lärarledda timmar på universitetet

Studenterna vid Göteborgs universitet får för lite lärarledd undervisning. Rapporten från Filosofiska fakulteternas studentkår visar att 85 procent av programmen har mindre än tio timmar i veckan, vilket är en försämring mot hur det såg ut för fyra år sedan.

Sonja Pettersson är vice ordförande i studentkåren och hon tycker inte att universitetet kan erbjuda goda heltidsstudier som det är nu.

– En utbildning ska handla om en balans mellan självstudier och undervisning, och för att kunna prata om heltidsstudier måste man kunna träffa sin lärare också för att kunna diskutera med och utveckla sitt kritiska tänkande. Det kan man inte göra med bara ett lånekort som det i princip är nu utan lärare, säger Sonja Pettersson.

Redan för fyra år sedan sades samma sak i en liknande rapport, och sedan dess har det blivit sämre. Både samhällsvetenskapliga och Humanistiska fakultetens studenter får klara sig på i genomsnitt 6 timmar lärarledd undervisning i veckan, vilket kan jämföras med de naturvetenskapliga som får nästan dubbelt så mycket.

Mats Edvardsson är chef på Studentavdelningen vid Göteborgs universitet. Enligt honom beror problemet på att Universitet får för lite pengar för att ge mer lärarledd tid och det är politikerna i riksdagen som måste agera.

Samtidigt försöker Göteborgs Universitet att minska klyftorna genom att fördela pengar från de naturvetenskapliga programmen till de som har minst lärarledd tid.

– Man kan alltid diskutera vad som är en rimlig nivå - det handlar alltid om hur utbildningen i övrigt är upplagd, men sex timmar är hyggligt lite.

Lasse Edfast
lasse.edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista