Kommunala topplöner frysta

En politisk majoritet i Göteborgs kommunstyrelse införde idag lönestopp för kommunala löner över 49 700 kronor i månaden.

Närmare 200 tjänstemän och politiker berörs, inklusive kommunalråden själva: deras grundarvode är just 49 700 kronor i månaden.

– Vi ställde sparkrav på allt i kommunen och då tyckte vi att det rimmade illa att vi själva hade lönehöjningar, när vi ändå tjänade såpass mycket pengar, säger Anneli Hulthén ordförande i kommunstyrelsen.

I de rödgröna partiernas beslut idag, som berör närmare 200 topplöner i kommunen, finns några brasklappar. Från lönestoppet undantas löner som förhandlingsparterna ser som felaktiga och en orättvis löneutveckling kan justeras i efterhand i kommande lönerevisioner.

Att lönestoppet är komplicerat bevisas av att kommunens personalchef och jurister har haft tekniska invändningar.

– Jag är överraskad att man hittar så många tekniska problem med det, suckar Anneli Hulthén.

Frågan är om kommunens bolag följer lönestoppet. I bolagen finns enligt Anneli Hulthén ett 50-tal av de berörda topplönerna.

– Förhoppningsvis ser de kommunstyrelsen som en förebild och gör detsamma själva, säger hon.

Idén väcktes i förra årets budgetarbete när kommunens ekonomi såg som sämst ut. Det finns inga beräkningar av hur mycket kommunen sparar. Men beslutet är onödigt, menar den borgerliga oppositionen, som inte deltog i beslutet.

– Det här är plakatpolitik utan någon som helst ekonomisk bärighet, säger moderaten Jonas Ransgård.

Han tror nu att lönebildningen blir rörig i flera år och att kommunen kommer att påverkas negativt.

– Jag tror att det kan påverka bilden av staden om de som är ledande befattningshavare inte är så viktiga att de får löneökningar., säger Jonas Ransgård.

Även fritidspolitikernas sammanträdesarvoden fryses på 2009 års nivå i och med beslutet.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista