Fornfynd på Brännö

På Brännö pågår just nu en arkeologisk utgrävning som kommer kunna ge mer information om hur människorna levde i skärgården på stenåldern, ett kunskapsområde som idag är ganska begränsat.

– Vi har hittat mycket föremål här, säger Mats Sundin, arkeolog. Mycket redskap, som pilspetsar till exempel. Så det är jätteroligt.

Det ska byggas bostäder på platsen, men länsstyrelsen i Västra Götaland har bestämt att innan dess så ska den kartläggas av arkeologer. För tidigare har en del fynd från äldre stenåldern hittats ute på Brännö och nu visar den här större undersökningen att det mycket riktigt varit en hel del aktivitet här under den tidsperioden.

Förhoppningsvis kan undersökningen bättra på kunskaperna om hur människorna under den här tidsperioden använde skärgården, det säger Roger Nyqvist på Rio kulturkooperativ.

– Vi har ganska lite kunskap om hur man exakt levde här ute i skärgården, säger han. För de flesta större undersökningarna är gjorda på fastlandet. Det här är bland de första större.

Vad har ni för teorier om vad som förde folk till Brännö?

– Ja, det har väl handlat om jakt på säl och sjöfåglar, men även fiske och ostron. Man har haft detta som jaktbas, men sedan har man vid dåligt väder och vinter dragit sig in till fastlandet igen.

Anna Brodin
anna.brodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista