Sömnproblem

Larm om dåligt stöd för unga

Läkare slår nu larm om brister i hjälpen till barn och unga med sömnproblem. Thomas Arvidsson är barnhälsovårdsöverläkare i Göteborg. Han tycker att barn och unga med sömnsvårigheter får för dålig vård som det är idag.

– Just nu så lever vi inte i en demokratisk utveckling av vården utan vi lever i inkompetensens diktatur, de flesta processer ska föras på den nivå där inkompetensen finns. Man flyttar patienter utan att försäkra sig om att de får ett kompetent mottagande, säger Thomas Arvidsson.

Som Västekot berättade i morse har utskrivningen av sömnmedel till barn och unga ökat kraftigt de senaste åren i västra Götaland. Bara under de tre senaste åren handlar det om mer än en fördubbling i antalet utskrivna förpackningar. 2006 såldes det 3722 förpackningar, och 2009 var den siffran uppe i 7906, enligt siffror från Apotekens Service AB.

Skolsköterskor och läkare som Västekot talat med är oroade över utvecklingen. Barnhälsovårdsöverläkare Thomas Arvidsson anser att föräldrar också har ett stort ansvar för sina barns sömn, men inte heller i stödet till föräldrarna räcker vårdens resurser till, menar han.

– Huvudansvaret ligger hos föräldrarna. Ansvaret hos vården är att ge föräldrarna stöd. Vi ligger faktiskt efter med att ge föräldrarna stöd, vilket Socialstyrelsen och Socialdepartementet har pressat på om, men vi har inte hängt med i den processen.

Sjuksköterskan Patrick Petersson på barn- och ungdomspsykiatrin på Kungshöjd leder sömnkurser för barn och unga med sömnsvårigheter.

– Sömn är jätteviktigt och det behöver vi ha.

Tror du att om man ägnade sig mer åt sömnskolor och liknande, att man skulle kunna få ner antalet utskrivna doser av sömnmedel?

– Spontant säger jag ja, sedan så får man ju titta på det här med vilka barn och ugndomar som får sömnmedel och vem som skriver ut och så kan man vidta andra åtgärder också.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista