Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Barn i friskola med många datorer.Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Allt fler vill starta friskola

Samtidigt som de ledande politikerna i Göteborg tycker att det räcker med friskolor, så är det allt fler som vill starta skolor i Göteborg.

Ansökningarna om att få starta skolor på grundskolenivå har blivit fler.

– Det är något fler i år än förra året, säger Klas Strand på Stadskansliets grupp för utbildningsfrågor. 

– Förra året hade vi nio stycken ansökningar till fristående grundskolor och i år det uppe i fjorton stycken, säger han.

Ansökningarna om att få starta fristående gymnasier har också blivit fler. I år ansöker fem nya utbildningsanordnare om att starta gymnasieskolor. Inga-Lill Andersson är planeringssekreterare på Utbildningsförvaltningen i Göteborg.

– Skulle alla de platserna gå igenom är det drygt 800 nya platser i årskurs ett. Det är mycket, säger Inga-Lill Andersson på Utbildningsförvaltningen i Göteborg.

Dessutom vill många av de befintliga skolorna utöka och ta in fler elever och där rör det sig om lika många platser till. Men de ledande politikerna i Göteborg tycker att det inte behövs fler skolor.

– Blir det fler skolor och färre elever så kommer vi få organisatoriska och ekonomiska problem med anpassningar, säger Ann Lundgren socialdemokratiskt kommunalråd med ansvar för skolfrågor.

– Det ser lite olika ut över stan naturligtvis, men i dagsläget har vi fler skolor än vad vi faktiskt behöver om man tittar på elevtalsutvecklingen de senaste åren, säger hon.

Men det är inte kommunen som bestämmer om friskolorna ska få tillstånd. Det gör Skolinspektionen och de har kört över Göteborgs stad tidigare. I höstas sa kommunstyrelsen nej till sju av nio fristående grundskolor. Men i tre av de fallen så gick Skolinspektionen emot vad kommunen tyckte och gav skolorna tillstånd.

Anna Sundberg är enhetschef på enheten för tillståndsprövning på Skolinspektionen. Hon har inte satt sig in Göteborgsskolornas tillstånd, men säger att kommunernas yttrande i allmänhet väger tungt.

– Den nya skolan ska inte konkurrera ut det kommunala alternativet. Därför är kommunens yttrande mycket viktigt för oss eftersom vi behöver faktaunderlaget, säger hon.

Men hur kan det då komma sig att ni ibland inte tycker samma som kommunerna?

– Ibland så är det helt enkelt så att vi kommer fram till olika slutsatser från samma underlag. Det kan till exempel handla om att kommunen ger uttryck för ett politiskt ställningstagande som inte i alla delar utgår från faktaunderlaget, säger Anna Sundberg.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".