600 avvisade saknas - utredningar om flykt från Sagåsen

600 personer i Västra Götaland som ska avvisas från landet saknas och håller sig undan.

Förra helgen försvann ju tio personer som väntade på avvisning från Migrationsverkets förvarsenhet i Kållered. Två utredningar har inletts som ska ge svar på varför detta kunde ske.

Gränspolisen i Göteborg har uttryckt stark irritation över att tio personer med insmugglade verktyg kunde bryta upp ett fönster och avvika från förvarsenheten, och nu har polisintendent Johnny Calvin begärt en utredning av vad som hänt.

Skulle det visa sig att det finns brister i säkerhetsrutinerna kommer polismyndigheten i Västra Götaland att ta en diskussion med Migrationsverket om vad man ska göra åt problemet.

Förvarsenheten på Migrationsverket i Göteborg gör samtidigt sin egen utredning, men än så länge försvarar enhetschef Stefan Bergman händelserna med att de följer de säkerhetsdirektiv de fått i sitt uppdrag av regeringen.

Under tiden är de tio personerna efterlysta. Och de är inte ensamma. Bara i Västra Götaland är över 600 personer som ska avvisas från Sverige försvunna och ett femtontal personer på gränspolisen jobbar heltid med att försöka spåra dem.

Åke Andersson, som arbetar på gränspolisen, säger till Västekot att det är dags för regeringen att skärpa säkerhetskraven på förvarsenheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".