Samarbete ska stoppa SD

Sverigedemokraterna förväntas blir ännu starkare efter höstens val. Men närmare 8 av 10 partiordföranden i landets kommuner kan tänka sig att samarbeta över blockgränserna för att stänga ute partiet.

Det visar Sveriges Radios stora enkätundersökning som över 1 200 lokala partiledare i alla kommuner svarat på.

Såväl socialdemokraternas ledare i Mölndal, Patrik Karlsson som moderata oppositionsrådet i Göteborg Jan Hallberg och socialdemokraterna Anneli Hultén vill mota bort Sverigedemokraterna genom blocköverskridande samarbete.

– Ja, det kan vi göra och dessutom tror jag att vi kan tänka oss att samarbeta över blockgränserna utan att det är påkallat av SD. För mig så är Sverigedemokraterna ett parti som står för värderingar som jag absolut inte kan dela, säger Anneli Hulthén.

För Moderaten och kommunalrådet Jan Hallberg bryter Sverigedemokraterna mot Moderaternas övertygelse om alla människors lika värde.

– Där finns exkluderande inslag och det andas också i vissa stycken främllingsfientlighet.

Patrik Karlsson (S) är vice kommunstyrelseordförande i Mölndal.

– Vi har helt andra värderingar så vi kan inte samarbeta med dem.

I Mölndal kom förra valet hela fyra Sverigedemokrater in i kommunfullmäktige. Genom att bjuda in Kommunpartiet i Mölndal undvek de fyra styrande borgerliga partierna att få Sverigedemokraterna som vågmästare. De har dessutom för få mandat för att sitta i nämnder och få reell makt.

Sverigedemokraternas ledare i Mölndal, Michael Andersson, förvånas inte över att de andra partierna vill försöka stänga dörren.

– Får vi sex mandat så behöver vi inte ta hänsyn till någonting egentligen. Men skulle vi bli vågmästare så får vi se om de andra partierna gaddar ihop sig över blockgränserna eller om de kommer med något förslag till oss.

Vilka skulle ni vilja samarbeta med?

– Nja, det spelar ingen roll. De som ger oss mest inflytande.

Varför tror du att de andra partierna vill hålla er utanför?

– Tja, de vill väl sitta kvar på maktens stolar.

Det är inte några frågor som ni driver som får dem till det?

– Vi driver ju alla frågor. Folk fokuserar mest på vår invandrarpolitik, men tittar vi på den andra politiken så är vi som vilket parti som helst. Jag tycker det är fantastiskt att Socialdemokraterna och Moderaterna ens kan tänka sig tanken att samarbeta med varandra.

Epp Anderson
epp.anderson@sr.se