Misshandel mot män glöms bort

Män och pojkar är en bortglömd grupp i sammanhang som handlar om brottsoffer. Det är väldigt vanligt att män utsätts för brott men män polisanmäler sällan.

– Misshandel är det vanligaste brottet tror jag. Men det är svårt att veta eftersom det är många män som inte anmäler. De skäms så mycket, säger Ann Hellströmer, socialarbetare som talar om ämnet på en konferens i Göteborg idag

Hur ska man få bort det här mörkertalet?

– Man måste våga börja prata om att pojkar och män utsätts för våld eller sexualvåld och att de måste polisanmäla för att få hjälp. Och de måste hitta någon att prata med för att bearbeta de de varit med om. Många som blivit utsatta för brott förlorar sitt självförtroende och kanske hittar de dåliga sätt att få tillbaka självförtroendet, kanske blir de själva kriminella, blir fortbollshuliganer, börjar supa, för att få tillbaka självförtroendet som gärningsmannen tog vid brottstillfället.

Hur kommer man tillrätta med de få polisanmälningarna?

– Man måste gå ut brett med reklam i hela samhället. annars får man aldrig någon rätsida på det här och kanske känner man att det är ens eget fel. Om man polisanmäler visar man också gärningsmannen att det här som du har gjort mot mig tillåter inte jag att du gör mot mig igen, säger Ann Hellströmer.

Linn Ohlsson
linn.ohlsson@sr.se

[Duration:1:19]

Ann Hellströmer, socialarbetare.

Reporter Linn Ohlsson.