Polsk befälhavare misstänkt för vårdslöshet till sjöss

Sent på tisdagseftermiddagen låg färjan Stena Nautica fortfarande förtöjd vid kajen i Varbergs hamn med sju hopphästar kvar ombord i sina transporter. Olja läcker från fartyget.
Två av tre plåtar, som ska täta de hål som färjan fick vid kollisionen med fraktfartyget Joanna, är på plats. Länspumpning pågår för att få Stena Nautica att flyta normalt igen. Nästan hälften av bilarna på övre däck har tagits iland oskadda, medan bilar på nedre däck - däribland hästtransporterna - inte kan lossas förrän färjan kommit till sin normala kajplats. Hästarna uppges må bra. Den polske befälhavaren på fartyget Joanna är skäligen misstänkt för vårdslöshet i sjötrafik. Polis och åklagare tror att kaptenen bröt mot väjningsreglerna. Han har också fått reseförbud. Den polske kaptenen har lagt skulden på Stena Nauticas befälhavare. Enligt den polske kaptenen krockade da fartygen för att Stena Nautica väjde åt samma håll som Joanna. Stena Nautica har läckt ut olja i Varbergs hamn vid länspumpningen - olja som kan ha nått naturreservatet Getterön, enligt ansvariga inom kustbevakningen. Det finns misstankar om att någon tank på stenafartyget kan läcka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".