Nya cykelvanor med sparkar och knuffar

1500 dåliga ursäkter för att inte cykla kom in till Trafikkontoret i Göteborg under kampanjen Nya vägvanor. Trafikkontoret har jobbat för att undanröja åtminstone 100 av ursäkterna.

Till exempel har man kunnat få hjälp med att laga punkteringar.

– Sen har vi ju hjälpt en kvinna som har en lång uppförsbacke hem. Till henne skickade vi ett brottarlag som puttade henne uppför backen. Och vi skickade ut en rosa hare som cyklade längs Mölndalsvägen för att inspirera folk att cykla. Och fotbollsspelaren Teddy Lucic har fått ge en kvinna en spark i baken för att hon skulle komma igång med cyklingen, säger Anna-Karin Wikman, projektledare på Trafikkontoret i Göteborg.

Men är det några mer seriösa hinder som ni kunnat ändra på?

– I början fick vi in många synpunkter på att det var mycket grus på vägarna. Där har vi skyndat oss att få bort gruset snabbare än vad vi först tänkt.

Många har kommit med ursäkten att de inte har någon cykel, och det är ingenting Trafikkontoret kan lösa just nu. Efter sommaren kommer det däremot att finnas cyklar utplacerade på stan som man kan låna.

– Det hoppas vi kan vara till en hjälp för många människor som bara ska korta sträckor inom stan, säger Anna-Karin Wikman.