KD vill ha vårdplatsgaranti

Ingen skall behöva sakna en säng på sjukhuset. Det tycker Kristdemokraterna i Regionen.

– Det handlar väldigt mycket om bemötande och värdighet, att som gammal människa ligga på akuten och vänta, det är förödande även för en ung männsika att ligga och vänta, men i synnerhet för våra gamla människor som behöver ligga och vänta i sin sjukhussäng i timtal, det är inte värdigt, säger Monica Selin som är Kristdemokratiskt regionråd.

Kristdemokraterna vill skärpa vårdgarantin. Högst en månads väntan på en specialist är ett exempel. Men partiet vill alltså ha en vårdplatsgaranti också. Platsbristen på framför allt medicinavdelningarna skapar en propp i systemet.

– Man ska inte ens fundera på om det finns en säng när man behöver en plats på sjukhuset. Det är en av lösningarna, vi tycker även man ska få träffa en läkare i första linjen på akutmottagningarna. Det har man gjort på st göran i stockholm och där har man minskat väntetidena med 30-40 procent bara på några år. Så det är också en lösning, att man får träffa doktorn med en gång när man är sjuk. Inte behöva sitta och vänta i några timmar först.

KD kräver också stopp för nedskärningar inom psykiatrin, som skall utvecklas.

– Det handlar om allt från att inte stänga akutmottagningar coh behandlingshem för vi tror att de här männsikorna behöver akut vård men även planerad vård. Man är i en utsatt situation så man orkar inte strida för sin sak utan det är en självklarhet att man ska få den vård man behöver, säger Monica Selin.                                                    

Bosse Adriansson
bosse.adriansson@sr.se